Manastirea & Pestera Ialomita


Pestera se află pe versantul drept al Cheilor Ialomitei, în localitatea Moroeni, judetul Dâmbovita, pe Muntele Bătrâna, la circa 10 km de izvoarele râului Ialomita, la o altitudine de 1.530 m. Este amplasată la circa 100 m în aval de morena frontală a Ialomitei, la altitudinea absolută de 1.660 m. 

Se desfăsoară pe un singur nivel pe o lungime de aproximativ 480 m, din care 400 m sunt accesibili turiștilor, până în punctul numit „la Altar” urmând în amonte o porțiune de încă 80 m, cu galerii si sali. Diferență de nivel este de 60 m. Este străbătută de un pârâu. Peștera are o desfășurare mixtă, prezentând atât galerii cât și săli. Gura peșterii, în formă de semielipsă, se deschide pe o terasă orizontală, ce se găsește la 18 m deasupra fundului văii. Chiar la intrarea în Peșteră se află Mânăstirea Ialomiței, ridicată în secolul al XVI-lea, ctitorită de voievodul Tării Românesti, Mihnea cel Rău. Mănăstirea a ars de mai multe ori până acum. 

Accesul se poate face pe trasee turistice (din diferite zone), cu telecabina de la Babele sau cu autoturismul pe drumul forestier (Lacul Bolboci – Cabana Padina – Hotel Pestera). Probabil cel mai comod mod de a ajunge in aceasta zona este cu masina (evitam astfel aglomeratia de la telecabine, sau oboseala de pe traseele turistice). 
Accesul cu masina se poate face astfel: de pe drumul national DN71 (Sinaia – Moroeni - Targoviste) din satul Glod (comuna Moroeni) urmarim indicatorul catre Hotel Pestera sau vila Coteanu, trecem de Sanatoriul TBC Moroeni, Complex turistic Zanoaga, Barajul Bolboci, Cheile Tatarul Mare, Vila Coteanu si in sfarsit dupa ~ 34km ajungem in zona Pestera (manastire, pestera, hotel, telecabina). 

Despre starea drumului (2013): primii 5km pana la sanatoriu sunt asfaltati dar degradati, urmatorii 29km sunt de drum forestier destul de accidentat dar practicabil (de preferat autoturisme cu garda inalta). Peisajul este foarte frumos. 

Am fost aici cu familia sambata, 6 iulie 2013, iar peisajul ne-a fermecat pur si simplu.


Read Users' Comments (0)

0 Response to "Manastirea & Pestera Ialomita"

Trimiteți un comentariu