Biserica din Borzesti


Am revenit cu familia in acest lacas incarcat de basm si legenda, duminica - 21 iulie 2013. Locatia si atmosfera exact cum o stiam, cu parfum de poveste si iz cuminte de flori. Cam in fiecare an trec pe aici, si ma incarc cu o minunata stare de bine. Anul trecut am trecut pe aici in data de 13 mai, acum vreo 2 ani am trecut iarasi in perioada verii...

Borzesti este un sat din judetul Bacau; astazi, satul a devenit unul dintre cartierele orasului Onesti. Aici s-a nascut si a copilarit Sfantul Stefan cel Mare. Domnitorul Stefan a mostenit mosia de la Borzesti din mosi-stramosi. Biserica din Borzesti poarta hramul Adormirea Maicii Domnului si a fost construita din initiativa lui Stefan Cel Mare intre 9 iulie 1493 si 12 octombrie 1494.

Stefan cel Mare a ridicat biserica impreuna cu fiul sau, Alexandru-Voda. Biserica din Borzesti a fost construita de Sfantul Stefan cel Mare (+1493), in amintirea prietenului sau din copilarie, Gheorghita, omorat aici de catre tatari; acest eveniment este pastrat in legendele locului care spun ca Gheorghita a murit in acest loc rapus de sagetile tatarilor. 

Biserica din Borzesti este renumita pentru legenda ce graviteaza asupra ei. Se spune ca este singura biserica ridicata de Sfantul Stefan nu pentru a comemora o victorie, ci in amintirea prietenului sau, Gheorghita, omorat de tatari in acest loc. Cititi aici intreaga legenda.




Read Users' Comments (0)

0 Response to "Biserica din Borzesti "

Trimiteți un comentariu